Kuhinja: Mahalabiya (مَهَلَبِية) egipatski puding od mlijeka

794323

Egipat je poznat po svojim raznolikim desertima, ali mahalabiya (مَهَلَبِية)je definitivno pobjednik po mojoj ocjeni – što se tiče jednostavnosti i ukusa. Možda nije toliko popularna kao riža na mlijeku (رُز بِاللَبَن), ali svejedno ne možete posjetiti Egipat a da ne probate ovu deliciju. Ili je možete jednostavno pripremiti kod kuće!

Evo što će vam trebati:

  • 3 šalice punomasnog mlijeka |   ثَلاثة أَكواب مِن الحَليب كامِل الدَسَم
  • 1 šalica slatkog vrhnja (ili bilo koje tekućine za izradu šlaga) | كُوب مِن الكريم
  • 3-4 žlice kukuruznog škroba | ثَلاث أَو أَربَع مَلاعِق مِن نَشا الذُرّة
  • 1 šalica šećera |كُوب  مِن السُكَّر
  • 2 vrećice vanilin šećera/1 žlica ekstrakta vanilije | كيِسَين مِن سُكَّر الفانيليا/مِلعَقة مِن مُستَخلَص الفانيليا

Po želji:

  • ružina vodica za kolače | ماء الوَرد
  • mljeveni pistachio, bademi, orasi itd. | مُكَسَّرات
  • usitnjeni cimet | قِرفة

Priprema:

1) Za početak promiještajte 2 šalice mlijeka, slatko vrhnje, vanilin šećer i šećer u posudu (pazite da izaberete nešto na što se puding neće lijepiti!) i stavite sve na srednju vatru.

2) U jednu šalicu mlijeka koju niste ulili u posudu dobro promiješajte kukuruz škrob.

3) Kada mlijeko na vatri počne vriti, ulijte mlijeko sa škrobom. Nemojte zaboraviti stalno miještati nakon ovoga, jer će se smjesa vrlo brzo zgusnuti. Miješajte par minuta i onda maknite s vatre.

4) Ulijte puding u posudice dok je vruć. Pričekajte 30-45 minuta dok se ohladi i onda ga stavite u frižider. Pustite da se hladi nekoliko sati.

5) Prije serviranja možete posuti mljevenim orašastim voćem, ali meni je najdraža verzija s cimetom! Možda ćete vi imati još ideja. 🙂

U Egiptu se često može kupiti mahalabiya iz pećnice (مَهَلَبِية بِالفُرن). Servira se u glinenim posudicama i površina je djelomično prepečena. Ako želite isprobati, samo nakon 4. koraka stavite puding u posudice  pecite dok površina ne posmeđi.

da49034d12fc737b87ca78ccaff8bf47600x300

Za detaljnije upute pogledajte ovaj video.


Vokabular:

  • مَهَلَبِية – mahalabiya
  • رُز بِاللَبَن – riža na mlijeku
  • حَليب كامِل الدَسَم – punomasno mlijeko
  • كُوب ج أَكواب – čaša
  • مِلعَقة ج. مَلاعِق – žlica
  • نَشا الذُرّة – kukuruzni škrob
  • سُكَّر – šećer
  • فانيليا – vanilija
  • ماء الوَرد – ružina vodica
  • مُكَسَّرات – miješano mljeveno orašasto voće
  • قِرفة – cimet
  • مَهَلَبِية بِالفُرن – mahalabiya iz pećnice

• Pitanja, prijedloge i komentare pošaljite na: arapskiblog@gmail.com  •

Leave a comment